EUIPO a anunţat la începutul anului 2025 o nouă rundă de finanţare a Fondului pentru IMM-uri. Pentru protecția mărcilor și a desenelor și modelelor industriale la nivel național și european este posibilă accesarea sumei de 700€/voucher pentru un aplicant prin programul SME FUND pentru IMM-uri.

Cum se acordă fondurile pentru IMM-uri?
Procedura de acordare a fondurilor:
EUIPO va rambursa 75% din taxele oficiale pentru înregistrarea mărcilor naționale, europene, a designului național sau european respectiv 50% din taxele oficiale pentru mărcile internaționale depuse prin WIPO în limita sumei de 700 EUR/aplicant. Programul se desfăşoară pâna cel târziu la data de 5 decembrie 2025, însă cererile vor fi evaluate în ordinea depunerilor, astfel încât bugetul ar putea să se epuizeze cu mult înainte de data limită.
Cum trebuie să procedați pentru a accesa programul de finanțare?
Programați o consultație gratuită pe site-ul ProtectMARK și veți afla care sunt:
- Etapele înregistrării mărcii naționale, europene sau a desenelor industriale în cazul accesării fondurilor pentru IMM-uri;
- Documentele necesare pentru obținerea finanțării;
Vom depune cererea de finanțare în numele dumneavoastră și vă anunțăm când primiți apobarea. După aprobare vom depune cererea de înregistrare a mărcii, veți plati taxele integral și ulterior vom depune cererea de rambursare după ce ați efectuat plata. De la data depunerii cererii de rambursare dureaza maxim 3 săptămâni până ce EUIPO va face plata în contul bancar de EURO al companiei dumneavoastră.
Scopul alocării bugetului de către Comisia Europeana și EUIPO
Scopul principal al acordării acestei finanţări este acela de a susţine IMM-urile, vizându-se în special sprijinirea tranziţiei digitale şi economice, astfel încât acestea să se poată dezvolta pe piaţa de specialitate specifică.
Scopul finanțării și protejarea proprietății industriale
Proprietatea Industrială reprezintă dreptul exclusiv acordat titularului prin care acesta să beneficeze de monopol asupra unor active necorporale și anume: mărci sau desene și modele industriale, brevete, sau soiuri de plante. În ceea ce priveşte IMM-urile, rolul protejării proprietăţii intelectuale este acela de a le ajuta financiar în protejarea inovației şi folosirea acesteia în scopul dezvoltării economice, ideile noi reprezentând un potenţial foarte mare de dezvoltare economică la nivel european și mondial.
Legislația privind IMM-urile din România
IMM-urile, potrivit Legii 346/2004, sunt definite ca întreprinderile care îndeplinesc simultan următoarele condiţii:
- au un număr mediu anual de salariaţi < 250;
- realizează o cifră de afaceri anuală netă < 50 milioane euro.
Pentru o consultație gratuită referitoare la obținerea de fonduri EUIPO pentru înregistrare mărci la OSIM sau la EUIPO, vă stăm la dispoziție la zilnic, la telefonul 0721.514.264, de luni până vineri, între orele 10:00 și 18:00. Ne puteți trimite și întrebări prin e-mail, la adresa: office@protectmark.ro.
Nu ezitați să ne contactați!
Puteți obține un voucher de 700 EUR pentru înregistrarea mărcii!