Inteligența Artificială reglementată în Uniunea Europeană din 12 Iulie 2024

Inteligența artificială (AI) a fost în permanență un subiect fierbinte în ultimii ani. Dezvoltarea și utilizarea sa continuă să crească, în toate domeniile. Astăzi este foarte normal să vedem imagini create de AI care apar peste tot.

Pe 12 iulie a fost publicat Regulamentul (UE) 2024/1689 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iunie 2024 de stabilire a normelor armonizate privind inteligența artificială. Deși Legea privind Inteligența Artificială nu este o legislație specifică pentru Proprietatea Intelectuală, va avea un impact substanțial asupra acesteia, în special în domeniul drepturilor de autor și a secretelor comerciale.

Scopul principal al regulamentului

Potrivit considerentului 1, Regulamentul are rolul de a „îmbunătăți funcționarea pieței interne prin stabilirea unui cadru juridic uniform, în special pentru dezvoltarea, introducerea pe piață, punerea în funcțiune și utilizarea de sisteme de inteligență artificială (sisteme de Inteligență artificială IA) în Uniune, în conformitate cu valorile Uniunii, de a promova adoptarea unei inteligențe artificiale (IA) de încredere și centrate pe factorul uman, asigurând în același timp un nivel ridicat de protecție a sănătății, a siguranței, a drepturilor fundamentale consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (denumită în continuare „carta”), inclusiv a democrației, a statului de drept și a mediului, de a proteja împotriva efectelor dăunătoare ale sistemelor de Inteligență artificială în Uniune, precum și de a sprijini inovarea. Prezentul regulament asigură libera circulație transfrontalieră a bunurilor și serviciilor bazate pe Inteligență artificială , împiedicând astfel statele membre să impună restricții privind dezvoltarea, comercializarea și utilizarea sistemelor de IA, cu excepția cazului în care acest lucru este autorizat în mod explicit de prezentul regulament.

Acest regulament extins cuprinde 180 de considerente și 113 articole. Acesta acoperă o gamă largă de domenii, de la sănătate și siguranță până la marcajul CE și drepturile de autor. De asemenea, stabilește un cadru pentru furnizorii și implementatorii de sisteme ci Inteligență artificială, cu o serie de obligații de respectat.

Impactul legat de proprietatea intelectuală

Considerentele 104 – 109 și Articolul 53 au un impact direct asupra dreptului de autor. Acestea trebuie tratate coroborat cu Directiva 2019/790, și în particular cu Articolul 4 Alineatul (3) din aceasta, și anume: excepția sau limitarea mai generală pentru extragerea de text și date (spre deosebire de cea mai specifică găsită la Articolul din Directiva respectivă).

 În particular, considerentul 105 prevede că „Modelele de IA de uz general, în special modelele de IA generative de mari dimensiuni, capabile să genereze text, imagini și alte conținuturi, prezintă oportunități unice de inovare, dar și provocări pentru artiști, autori și alți creatori și pentru modul în care conținutul lor creativ este creat, distribuit, utilizat și consumat. Dezvoltarea și antrenarea unor astfel de modele necesită acces la volume mari de text, imagini, materiale video și alte date. Tehnicile de extragere a textului și a datelor pot fi utilizate pe scară largă în acest context pentru obținerea și analizarea unui astfel de conținut, care poate fi protejat prin drepturi de autor și drepturi conexe. Orice utilizare a unui conținut protejat prin drepturi de autor necesită autorizare din partea titularului de drepturi în cauză, cu excepția cazului în care se aplică excepții și limitări relevante ale drepturilor de autor. Directiva (UE) 2019/790 a introdus excepții și limitări care permit reproduceri și extrageri ale operelor sau ale altor obiecte protejate, în scopul extragerii de text și de date, în anumite condiții. În temeiul acestor norme, titularii de drepturi pot alege să își rezerve drepturile asupra operelor lor sau asupra altor obiecte protejate ale lor pentru a preveni extragerea de text și de date, cu excepția cazului în care acest lucru se face în scopul cercetării științifice. În cazul în care drepturile de neparticipare au fost rezervate în mod expres într-un mod adecvat, furnizorii de modele de IA de uz general trebuie să obțină o autorizație din partea titularilor de drepturi dacă doresc să efectueze extragere de text și de date din astfel de opere.

Printre altele, considerentul 106 prevede că „furnizorii de modele IA de uz general ar trebui să pună în aplicare o politică pentru a respecta dreptul Uniunii privind dreptul de autor și drepturile conexe, în special pentru a identifica și a respecta rezervarea drepturilor exprimate de titularii de drepturi în conformitate cu articolul 4(3) din Directiva (UE) 2019/790. Orice furnizor care introduce pe piața Uniunii un model de IA de uz general ar trebui să respecte această obligație, indiferent de jurisdicția în care au loc actele relevante pentru drepturi de autor care stau la baza pregătirii acelor modele de AI de uz general.

Considerentul 107 indică faptul că „Pentru a spori transparența datelor utilizate în preantrenarea și antrenarea modelelor de IA de uz general, inclusiv a textului și a datelor protejate de dreptul privind drepturile de autor, este adecvat ca furnizorii de astfel de modele să elaboreze și să pună la dispoziția publicului un rezumat suficient de detaliat al conținutului utilizat pentru antrenarea modelului de IA de uz general.(…) acest rezumat ar trebui să fie în general cuprinzător în domeniul său, în loc să fie detaliat din punct de vedere tehnic, pentru a facilita părțile cu interese legitime, inclusiv deținătorii de drepturi de autor (…)

Acest cadru legislativ este prevăzut la articolul 53 alineatul (1). Intitulat „Obligații pentru furnizorii de modele de IA de uz general”, acesta prevede că „Furnizorii de modele de IA de uz general trebuie să pună în aplicare o politică proprie pentru a respecta dreptul Uniunii privind drepturile de autor și drepturile conexe și, în special, pentru a identifica și respecta, inclusiv prin tehnologii de ultimă generație, o rezervăre a drepturilor exprimate în temeiul articolului 4 alineatul (3) din Directiva (UE) 2019/790”. Trebuie remarcat faptul că noțiunea de model general de IA este definită la articolul 3 alineatul (63) din Regulamentul 2024/1689, astfel încât să cuprindă orice modele de IA bazate pe învățare.

În plus, furnizorii de modele AI de uz general sunt, de asemenea, obligați să „elaboreze și să pună la dispoziția publicului un rezumat suficient de detaliat despre conținutul utilizat pentru instruirea modelului AI de uz general, conform unui șablon furnizat de Oficiul AI”.

ProtectMARK va urmări îndeaproape evoluțiile viitoare cu privire la Legea privind Inteligența Artificială și interacțiunea modelelor de AI cu drepturile de proprietate intelectuală.

(fotografie generata cu: https://magicstudio.com/ai-art-generator)

What do you think?

Related articles

Completați formularul și vă contactăm în cel mai scurt timp

Vă răspundem la orice întrebare și vă ajutăm să decideți care dintre serviciile noastre se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

Beneficiile colaborării cu ProtectMARK:
Ce etape vom parcurge?
1

Programăm o consultație 

2

Aflăm nevoile dumneavoastră

3

Vă trimitem oferta personalizată

Programează o consultație gratuită