Pentru a obține un drept la marcă este obligatoriu să o înregistrați. Dacă folosiți pur și simplu o denumire pentru produse și servicii în activitatea companiei dumneavoastră nu puteți considera că aveți o protecție din punct de vedere juridic. Dar dacă înregistrați acea denumire ca marcă veți avea posibilitatea de a lua măsuri împotriva celor care o folosesc fără acordul dumneavoastră. Asta înseamnă că dreptul la o marcă înregistrată este esențial deorece în lipsa înregistrării, nu ați putea obține un rezultat un rezultat favorabil în cazul unui conflict. Pentru a vă asigura că marca va avea o protecție maximă este important să fiți precauți în timpul procesului de înregsitrare. Ce factori trebuie să luați în considerare atunci când înregistrați o marcă? Ce este important și ce nu?
Mai jos, aveți o listă cu 10 greșeli pe care trebuie să le evitați atunci când depuneți o cerere de marcă:
- Depunerea cererii fără o verificarea prealabilă a denumirii mărcii
Înregistrarea unei mărci fără o verificare prealabilă serioasă este foarte riscantă. Este important să știți dacă marca este disponibilă pentru a fi folosită și inregistrată. Ar putea fi neplăcut să aflați ulterior că marca pe care deja ați înregistrat-o și o folosiți, a fost deja înregistrată de altcineva și, prin urmare, nu o mai puteți folosi. Până în acel moment ați realizat costuri cu anumite activități, cum ar fi cele legate de branding, marketing sau promovare. Asigurați-vă că denumirea aleasă este disponibilă făcând această verificare cu specialiști în domeniu, înainte de depunerea cererii.
- Clasificarea greșită a produselor și serviciilor
Cererea de marcă trebuie depusă pentru clasele de produse și servicii pentru care marca va fi folosită. Clasele pe care se depune marca trebuie descrise cu multă atenție și în detaliu pentru a obține o protecție suficientă, care să permită apărarea în cazul unui conflict.
- Înregistrarea pe o altă persoană decât cea care va folosi marca
O marcă înregistrată pe altă persoană decât cea care o folosește poate aduce probleme de protecție în viitor. Dupa ce marca trece de primii 5 ani de existență, titularul ei trebuie să aducă dovezi de folosire pentru a beneficia de protecție pentru toate clasele de produse și servicii pe care a fost depusă marca la înregistrare.
- Înregistrarea unei mărci fără distinctivitate
Dacă numele mărcii este suficient de distinctiv, vă recomandăm înregistrarea unei mărci verbale (formată doar din cuvinte), care oferă o protecție foarte largă acelei denumiri. Dacă marca nu este foarte distinctivă, ar fi bine să o înregistrați combinat, cu un logo .
- Înregistrarea unei mărci verbale în locul unei mărci figurative
Dacă marca verbala este slab distinctivă vă recomandăm să o înregistrați împreună cu un element grafic color sau alb/negru, în funcție de modul în care o folosiți. O marcă cu elemente grafice originale are un grad suplimentar de distinctivitate comparativ cu o marcă verbală.
- Înregistrarea mai multor versiuni ale mărcii
Nu toate versiunile unei mărci sunt relevante pentru o înregistrare optimă. Uneori este suficient doar o singură cerere! Acest lucru reduce costurile înregistrării.
- Doriți să faceți o schimbare a mărcii figurative sau verbale?
Odată ce marca a fost înregistrată, este esențial să o folosiți exact așa cum a fost înregistrată, deoarece ulterior înregistrării nu veți mai putea aduce nicio modificare reprezentării grafice. sau părții verbale. Orice modificare a mărcii după înregistrare va necesita o nouă înregistrare. Dacă doriți să schimbați elementul grafic, să adaugați sau să eliminați un cuvânt, trebuie depusă o nouă cerere de marcă cu aceste modificări.
- Depunerea unei mărci figurative cu o anumită culoare dacă intenționați să folosiți marca în diverse culori
Alegerea elementului figurativ pe care doriți să îl protejați este o decizie strategică. Dacă folosiți întotdeauna marca cu aceleași culori este recomandat să o protejați color. Dacă culorile variază o puteți proteja ca marcă alb/negru sau în nuanțe de gri. Dacă folosiți o combinație de culori, protecția nu va fi adecvată dacă o înregistrați doar în varianta alb/negru.
- Nu urmăriți îndeaproape marca dumneavoastră
Oficiile de proprietate industrială nu vor lua automat măsuri dacă cineva depune o cerere pentru o marcă similară cu marca dumnevaoastră. Sarcina răspunderii de a acționa împotriva potențialelor încălcări îi revine titularului mărcii. Evident, va trebui să aflați mai înâi că a avut loc acea încălcare. Fiți atenți la piață și apelați la un serviciu de monitorizare, prin care veți fi informat imediat dacă cineva depune o marcă iden-tică sau similară la înregistrare la unul din oficiile la care aveți înregistrată marca.
- Adăugarea de produse sau servicii după înregistrare
Odată ce anumite produse sau servicii au fost precizate în cererea de înregistrare, nu mai este posibil adăugarea altora noi. Asta înseamnă că la depunerea cererii trebuie avut în vedere o clasificare cât mai cuprinzătoare care să asigure o protecție completă atât pentru prezent cât și pentru viitor.
Există foarte mulți factori de luat în considerare pentru a oferi mărcii o protecție completă. Din fericire există consultanți specializați în acest domeniu care sunt pregătiți să vă ajute și să vă ofere cele mai bune sfaturi pentru a vă asigura o protecție cât mai completă și mai optimă. La ProtectMARK puteți afla informațiile necesare de la consultanții noștri care se ocupă zilnic de zeci de mărci naționale, europene și internaționale.
Desigur, am fi încântați să vă consiliem!
Doriți să beneficiați de consultanță gratuită pentru înregistrarea unei mărci?
Contactați-ne!T +40 721 514 264
office@protectmark.ro
www.protectmark.ro